ایران - خراسان رضوی - سبزوار
  • 29 تیر, 1402
  • پشتیبان سایت
  • بدون دیدگاه

پرلین یا لاپه چیست و چه کاربردی در سقف سوله دارد؟

سوله بیشتر برای فعالیت های صنعتی و کارگاهی استفاده می شود. سقف این نوع سازه با توجه به نوع کاربری دارای ارتفاع زیاد بوده و معمولاً با شیب ساخته می شود.

با افزایش ارتفاع سقف، ستون های بیشتری برای تحمل وزن آن مورد نیاز است که می تواند منجر به از دست دادن مساحت مفید شود. به همین دلیل از اجزای دیگری برای حمایت از تیرها و ستون ها مانند پرلین یا نوار استفاده می شود. اما پرلین چیست و چه کاربردی دارد؟ در ادامه این موضوع را بررسی خواهیم کرد.

پرلین یا لاپه چیست؟

پرلین یا لاپه برای یاری از ستون های سوله در برابر وزن سقف استفاده می شوند. تیرها شبیه تیرها هستند و به صورت افقی در زیر سطوح شیبدار نصب می شوند. علاوه بر این، از پرلین برای اتصال ستون های فاصله دار نیز استفاده می شود. نحوه نصب و اجرای آن به عواملی مانند وزن سقف بستگی دارد.

انواع پرلین

پرلین ها از نظر جنس انواع مختلفی دارند و به فلزی، چوبی و … تقسیم می شوند که نوع چوبی آن در سازه های سنتی و قدیمی تاثیر بیشتری دارد. اما امروزه در سازه ها به ویژه انبارها از پرلین فلزی استفاده می شود. همین دسته اشکال مختلفی دارد که از مهمترین آنها می توان به پرلین زد، پرلین سی و پرلین گالوانیزه اشاره کرد.

پرلین Z

ظاهر پرلین z شبیه حرف z انگلیسی است و از مواد مختلفی مانند فولاد، گالوانیزه و آلومینیوم تولید می شود. این نوع لپه که به پروفیل Z نیز معروف است، بیشتر برای تحمل بخشی از وزن سقف در سقف سازه استفاده می شود.

از دیگر مصارف آن می توان به صنعت خودروسازی، کشتی سازی، ساخت ریل و پی، تولید نرده های محافظ در پل ها و بزرگراه ها و … اشاره کرد.

پرلین یا پروفیل زد

قیمت پروفیل Z نسبت به انواع دیگر کمتر بوده و هزینه های مربوط به ساخت را کاهش می دهد. علاوه بر این به دلیل استحکام بالا و سرعت نصب مناسب در بسیاری از پروژه ها به ویژه در مناطق زلزله خیز استفاده می شود.

برای تولید پروفیل یا z-perlin از ورق های فولادی یا انواع دیگر ورق ها استفاده می شود. در ابتدا پانل ها به ابعاد مناسب برش داده می شوند تا در نهایت با استفاده از دستگاه های فرمینگ پرلین زد در اندازه های مختلف تولید شود.

پرلین C

پرلین یا لاپه C نمونه دیگری از پروفیل است که به دلیل ظاهر آن به این نام نامگذاری شده است. این نوع پرلین عملکردی مشابه پروفیل z در سازه دارد و قسمتی از وزن سقف سازه را تحمل می کند.

پروفیل c بیشتر در رشته های 6 متری تولید می شود و فرآیند شبیه به نحوه ساخت پروفیل z است. پس از تولید در سقف ها یا پوشش های صنعتی یا نیمه صنعتی، ستون ها و دیوارهای غیر باربر سازه ها استفاده می شود. از نظر فرآیند، این نوع پرالین وزن سبکی دارد و از استحکام خوبی برخوردار است.

اما به طور کلی در مقایسه با z-profile سطح کارایی پایین تری را نشان می دهد و هزینه بیشتری را به تولیدکنندگان تحمیل می کند.

پرلین گالوانیزه

برای افزایش مقاومت مروارید در برابر زنگ زدگی و خوردگی از روش های مختلفی استفاده می شود. تولید ورق گالوانیزه نمونه ای از این روش هاست.

پرلین گالوانیزه با پوشش پرلین های فولادی با آلیاژ روی برای افزایش خاصیت ضد خوردگی این محصول تولید می شود.

با توجه به خواص ایجاد شده در محصول نهایی، می توان از آن در سخت ترین شرایط محیطی مانند کارخانه تولید مواد شیمیایی و یا در مناطق نزدیک به آب شور استفاده کرد.

البته این نوع پریلن هنوز مقاومت کمی در برابر اکسیداسیون دارد. در محیط هایی که احتمال اکسیداسیون محصولات فولادی بیشتر است، از چسب روکش دار استفاده می شود.

روش اجرا و کاربرد پرلین یا لاپه در سوله؟

سوله یک سازه اسکلت فلزی است که بیشتر برای راه اندازی کارگاه ها، کارخانه ها یا انبارها ساخته می شود. انبارها به دلیل کاربری دارای سقف بلند و شیبدار هستند و به همین دلیل به ستون های بیشتری نیاز دارند. افزایش تعداد ستون ها باعث از دست رفتن بخشی از مساحت ساختمان و کاهش محیط قابل استفاده آن می شود. از این رو سازندگان سوله تغییراتی را در ساختار مهندسی آن ایجاد کردند که یکی از آنها استفاده از خراطین یا لپه است.

کاربرد پرلین در سوله

تمام پرالین ها، به ویژه پروفیل Z، در زیر سقف انبارها برای تحمل بخشی از وزن سقف استفاده می شوند. در این صورت می توان تعداد ستون های سازه را کاهش داد تا فضای مفیدتری برای استفاده وجود داشته باشد. اما به طور کلی از اجرای این سازندها در ساختمان سوله سه عملکرد کاربردی انتظار می رود که عبارتند از:

  • محافظت سقف ها توست پرلین انجام می شود.
  • پرلین تیرها را به هم متصل می کند و استحکام و پایداری سازه ساختمان را افزایش می دهد.
  • مقاومت سازه را در برابر تنش های جانبی مانند برف، باران و باد افزایش می دهد.

در فرآیند اجرا، سیم پیچی به صورت افقی انجام می شود. برای نصب آن ابتدا قطعات اصلی مانند تیرها و ستون ها قرار می گیرد. سپس با استفاده از پیچ و مهره های سایبان بنایی به قاب یا تیرهای اصلی سوله متصل می شوند.

به طور کلی پرلین یا لپ پروفیل های تولید شده از ورق فولادی، گالوانیزه، آلومینیوم و … هستند که بیشتر برای پوشش سقف انبارها یا سازه های فلزی استفاده می شود.

این محصولات بیشتر برای حمایت از ستون ها و تیرهای ساختمان در برابر فشار ناشی از سقف به ویژه سقف های مرتفع با ستون های کم استفاده می شود.

البته این موضوع تنها مورد ضروری برای ساخت سوله نیست. برای مطالعه بیشتر در مورد این موضوع مقاله اصول ساخت سوله را مطالعه کنید.

به این مقاله چه امتیازی میدی؟
بدون دیدگاه برای پرلین یا لاپه چیست و چه کاربردی در سقف سوله دارد؟

شما هم میتوانیدر در مورد این مقاله نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد ، لطفا تمام کادرها را با دقت پر کنید و در نهایت ارسال دیدگاه را بزنید .