از تیرها برای تحمل بارهای سنگین وارد شده به سازه استفاده می شود. تیرآهن ها به سه صورت چوبی، بتنی و فلزی تولید و مورد استفاده قرار می گیرند.
نوع فلزی به دلیل استحکام، دوام و قیمت مناسب در مقایسه با انواع دیگر بیشترین کاربرد را دارد. تیر به عنوان مقطع فولادی استفاده می شود که به طور گسترده در صنعت ساختمان استفاده می شود.
اما تفاوت تیرآهنها مختلف چیست؟ این سوالی است که در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد.
انواع تیرآهن
تیرآهن ها ها عموما به دو صورت I و H تولید می شوند و به بازار عرضه می شوند. تیرآهن ها در انواع مختلف با انواع کاربری موجود می باشند.
نوع و اندازه تیرهای مورد نیاز با توجه به سازه و مشخصات آن تعیین می شود. برای اینکه مصرف کننده بتواند خریدی مقرون به صرفه داشته باشد، به اطلاعات کافی در مورد هر یک از انواع آن نیاز دارد.
تیرهایی با اشکال مختلف شبکه و ستون های عمودی و افقی به عنوان تیرهای اصلی و فرعی مورد استفاده قرار می گیرند و در اسکلت فلزی سازه پیچیده می شوند. وظیفه اصلی آنها مقاومت در برابر بارهای خارجی در سقف و دیوارها است.
چهار کلاس مختلف بسته به نامهای IPB، INP، IPE و CPE شناخته میشوند که هر کدام در زیر توضیح داده شدهاند.
تیرآهن IPE
شکل ظاهری این نوع میلگرد در دسته اول قرار می گیرد، طبق استانداردهای اروپایی ساخته شده و در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. ارتفاع تیرآهن IPE 80-600 میلی متر است و ضخامت آن از ابتدا تا انتها ثابت است.
این محصول بیشتر برای ساخت ستون و خرپا در ساختمان سازی کاربرد دارد. این محصول یکی از محبوب ترین ها در بازار داخلی می باشد.
تیرآهن INP
استاندارد مورد استفاده برای ساخت این نوع تیرآهن های INP بر اساس روسیه و چین است. تفاوت این تیر با نوع قبلی تیر I شکل در ضخامت بال ها است و هر چه بال از سن تیر دورتر باشد ضخامت آن کمتر می شود.
ارتفاع این محصول بین 80 تا 600 میلی متر است که بیشتر در ساخت پل ها، اسکله ها، سدها و برج های چند طبقه کاربرد دارد.
این نوع تیرها مقاومت کمتری نسبت به تیرهای IPE دارند و همین امر باعث می شود هزینه کمتری داشته باشد.
تیرآهن IPB
این نوع تیرآهن ها در دسته تیرآهن های H شکل قرار می گیرد و بال های پهن تری نسبت به پکیج های IPE دارد. بیشتر در ستون سازی استفاده می شود. ارتفاع این تیر بین 100 تا 1000 میلی متر متغیر است.
رعایت استاندارد در ساخت آن بدین معناست که در سه گروه H سبک، H متوسط و H سنگین به ترتیب با استفاده از فولادهای ST52، ST44 و ST37 ساخته می شود.
به طور کلی تیرهای H شکل دارای استحکام و مقاومت بالایی برای تحمل بارهای اضافی هستند.
تیرآهن لانه زنبوریCNP
این نوع تیرآهن ها که در طول عمر خود دارای سوراخ است به عنوان تیرآهن لانه زنبوری شناخته می شود.
وجود این سوراخ ها باعث می شود که وزن آنها نسبت به سایر انواع تیرها کمتر باشد.
این تیرچه با استفاده از تیرهای ساده تولید می شود. ارتفاع آن تا 1.5 برابر تیر اولیه قابل افزایش است تا بتواند نیروی خمشی بیشتری را تحمل کند. به دلیل ارتفاع و استحکام بیشتر در ساخت طاق ها، ستون ها، فونداسیون ها و سخت کننده ها و همچنین اتصالات تیر به ستون استفاده می شود.
تشخیص تیرآهن ها از هم
تیرهای IPE و INP با قرار گرفتن در دسته تیرهای I شکل تنها در ضخامت بال با یکدیگر تفاوت دارند که این تفاوت زمانی محسوس است که از بالا به آنها نگاه کنید.
با دور شدن لبهها از لبهها، تیرآهن INP نازکتر و تیزتر میشود، در حالی که IPE در تمام طول خود ضخامت ثابتی دارد.
با گذشت زمان و نیاز به ساخت سازه های بلندمرتبه، استفاده از تیرچه هایی در صنعت ساختمان سازی میسر شد که دارای استحکام و دوام بالایی در برابر بارهای وارده بر تیرها و ستون ها هستند.
از این رو محصولاتی به شکل H تولید و به بازار عرضه شد که از دیگر مزایای این نوع تیر می توان به کاهش ضریب خطا، افزایش سرعت اجرای پروژه، سهولت در نصب، کاهش هزینه های نهایی، کاهش مصرف آهن و همچنین دوام و استحکام بالا اشاره کرد.
استانداردها در تولید تیرآهن
یکی از استانداردهایی که در کشور ما و سایر کشورهای اروپایی برای تولید تیرآهن استفاده می شود، استاندارد تولید محصول IPE خانواده اول است که دارای بال های ضخیم می باشد.
چین و روسیه با استانداردهای خود تیرهای نوع II از گروه اول را با ظرفیت تحمل وزن بالا و ضخامت های متفاوت در طول بال ها به نام INP تولید می کنند. نوع سوم، کلاس H (تیرهای آنها) با مقاومت کششی بالا تولید می شود.
انواع تیرآهن و کاربرد آن
مقدار وزنی که تیر باید در سازه تحمل کند اندازه آن را تعیین می کند. در کاربری های مختلف و از ساختاری به سازه دیگر این ابعاد تغییر می کند. تیرآهن علاوه بر صنعت ساختمان در سایر صنایع نیز کاربرد دارد.
با استفاده از آن به عنوان تیر اصلی بار را از تیرهای جانبی به ستون ها منتقل کنید
حمل بار به تیر اصلی با اتصال آن به عنوان تیر جانبی
انتقال بار از تیرهای عرضی به ستونها با استفاده از تیر کلاف و اتصال آنها به تیرهای عرضی در سقف و خرپا ستونها.
به عنوان ستون در سازه های کوچک با دو ستون در کنار یکدیگر استفاده کنید
قیمت تیرآهن ها
با توجه به اینکه انواع تیرآهن در بازار تولید و در معرض فروش قرار می گیرد، عوامل و عوامل مختلفی در تعیین قیمت تیرآهن ها تاثیر دارند.
نوسانات بازارهای جهانی مانند ارز، طلا، آهن و فولاد، تفاوت عرضه و تقاضا و همچنین قیمت سنگ آهن از عوامل مهم در قیمت سنگ آهن هستند.